2011. október 1., szombat

Ketchup házilag


Talán még nem késő, hogy a kert utolsó paradicsomjaiból ketchup készüljön. Bár nem muszáj friss paradicsomot használni, lehet korábban elrakott paradicsomlé, vagy sűrített paradicsom is. A fűszerezés kikísérletezéséhez elővettem egy flakon Heinz ketchup-ot, kitöltöttem egy tálkába és ment az ízlelés és hasonlítás. Hmmm - egy kicsit még ebből, egy kicsit még abból, és most már a férjecske az én verziómat jobban preferálja mint a Heinzet...hehe

Hozzávalók:

- 4 kg paradicsom
- 5 dkg pucolt vöröshagyma
- 6 g fokhagyma
- 20 dkg nádcukor
- 5 dkg méz
- 1 dl fehérborecet
- 1 dl Worcestershire szósz
- 5 púpos tk só
- 1/2 ek lestyán
- 1 ek mustármag
- 1/2 ek bors
- 1/2 ek fahéj
- 1/2 ek gyömbér

1. Forró vízbe pár percre bedobjuk a paradicsomokat, így könnyű meghámozni.

2. A meghámozott paradicsomokat egy nagy lábasba tesszük főzni a felkockázott hagymával és fokhagymával.

3. Amikor szétfőtt a paradicsom, botmixerrel turmixolunk rajta és szitán átszűrjük.

4. Visszatesszük a tűzre a fűszerekkel 1-2 órára alacsony hőfokon, gyakran keverve, nehogy leégjen.

5. Újra átszűrjük, hozzáadjuk a cukrot, borecetet és worcestershire szószt, és addig sűrítjük a tűz felett (alacsony hőfokon), amíg ketchup sűrűségű nem lesz. Én 4 liter léből, 1,5 literre sűrítettem.

6. Tiszta üvegekbe töltjük, befőzési fóliát és tetőt teszünk az üvegekre, majd dunsztoljuk.

Dunsztolás (tartósítószer nélkül így rakjuk el a befőzött zöldség, gyümölcsöt): ruhába tekerjük a forró üvegeket, majd egy kosárba (vagy ládába, dobozba) egymás mellé szorosan tesszük a becsavart üvegeket és még jól betakargatjuk takaróval, párnával stb.). A cél, hogy minél lassabban hűljön le a befőzött termék. 1-2 napig hűl, utána lehet spájzolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése