2011. október 23., vasárnap

Sült túrótorta szilvával


Erre az évre előirányoztam magamnak néhány cukrász tanfolyamon való részvételt is. Így jutottam el a gödöllői Solier cukrászdába, ahol havonta tartanak a saját receptjeikből 2-3 órás mini kurzust az érdeklődőknek. Ez a recept is onnan van (Szilvás-túrós pite), de én egy kicsit módosítottam a túrókrémen, tévedésből - de a családom szerint, javára vált a változtatás. Tetszik, hogy ropogós az alja, a szilva alá a nedvesség felvételére nem a szokásos morzsa került, hanem egy igen vékony piskóta lap, és persze a sok - sok túró :-)

Érdemes 1-2 nappal előtte elkészíteni a linzertésztát és a piskótát, így az adott napon már jóval rövidebb időt vesz igénybe az összeállítás és sütés. A lenti leírás, már a módosított verzió.


Linzer tészta:

15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 tojássárgája
1/2 cs vaníliás cukor
citromhéj
csipet só

1. A szoba hőmérsékletű vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd gyorsan összedolgozzuk a többi hozzávalóval - nem szabad sokáig gyúrni mert szétesik a tészta. Folpackba csavarva 3-4 órára hűtőbe tesszük.

2. 4-5 mm vékonyra nyújtjuk, és sütőlemezen 170 °C-on 10 perc alatt halványsárga színűre sütjük.


Piskóta:

6 dkg liszt
5 dkg cukor
2 db tojás

1. A tojássárgáját habosra kavarjuk kb. a cukor harmadával, majd a maradék cukorral a tojásfehérjét kemény habbá verjük.

2. Lazán összekeverjük a két tojásos részt a liszttel, majd szilikonos papírral lefedett kerek lemezre (tortasütő forma alja) simítjuk a masszát. 170 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt kisütjük.

Túrótöltelék:

60 dkg túró
20 dkg cukor
5 tojás fehérje
4 tojás sárgája
1 dl tejszín
10 dkg búzadara
1 cs vaníliás cukor
citromhéj

1. A túrót összekeverjük a tejszínnel, tojássárgájával, búzadarával és a cukor felével.

2. Lazán belekeverjük a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérj


Összeállítás:

50 dkg magozott szilva
kb. 15-20 dkg szilvalekvár

1. A linzertésztát ráhelyezzük egy tálcára. Megkenjük a szilvalekvárral.

2. Köré helyezzük a kapcsos tortaformát.

3. A lekváros rétegre helyezzük a piskótát.

4. A piskótát kirakjuk az elfelezett szilvákkal, a héjjukkal lefelé.

5. Óvatosan rásimítjuk a túrókrémet - ne boruljanak fel a szilvák.

6. 150 °C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt kisütjük.

7. Kihűlés után (1-2 óra) szeleteljük.


Tipp:

Használhattok fagyasztott szilvát is, vagy barackot (sárgabarack lekvárral).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése