2011. október 15., szombat
Mézes zserbó
Egyik kedvencem. Én ezt egy ideig törökmézes lepény néven ismertem csak, mert anyukám mindig porcukorral a tetején készíti.
Hozzávalók:
Tésztához:
15 dkg cukor (nádcukor ha lehet)
2 ek méz
2 ek tej
1 tojás
1 kk szódabikarbóna
45 dkg liszt
Krémhez:
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 dl búzadara
1/2 l tej
1 vaníliarúd
5-10 dkg sárgabarack lekvár
1. Gőz fölött kb. 15 percig, habzásig melegítjük a cukrot, mézet, tejet, tojást és kk szódabikarbónát egy tálban összekeverve.
2. Miután levettük a gőzről,hozzákeverjük és alaposan belegyúrjuk a lisztet még azon melegében.
3. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és A/4-es lap nagyságúra szilikonlapon vagy szilikonos sütőpapíron kinyújtjuk.
4. A sütőpapírral együtt sütőlemezre helyezzük, jól megszurkáljuk villával (akkor nem púposodik fel) és pár perc alatt - 180 °C-os sütőben - zsemleszínűre sütjük.
5. Kihűlésig sima munkalapon hagyjuk (melegen a méz miatt könnyen hajlik a tészta, utána kőkemény lesz).
6. A krémhez a tejet feltesszük főzni a búzadarával és vaníliarúddal. Kavargassuk, le ne égjen az alja. Amikor felforrt, levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
7. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük (gépi habverővel könnyebb), majd kanalanként belekeverjük a grízt is és ezzel is jól kidolgozzuk.
8. Az egyik lapot megkenjük a krém felével. Rátesszük a következő lapot, amit megkenünk vékonyan lekvárral. Erre tesszük a következő lapot , amit megkenünk a krém másik felével, végül a legszebb lap kerüljön a tetejére. Egy kicsit megnyomkodjuk, hogy szépen simuljanak egymásra a rétegek.
9. Porcukrozzuk, vagy olvasztott csokoládéval leöntjük a tetejét .Betesszük a hűtőbe, legalább egy napra (2 nap alatt jobban összeérik) Ezalatt megpuhul a tészta.
10. Széleket levágjuk, és szeleteljük.
Tipp:
- Aki nem szereti a grízt, az készítheti 4 dl tejből főtt pudinggal is a krémet.
- A tésztát ha nehéz nyújtani (mert kihűlt), a meleg sütőlemezre helyezheted pár percre, és könnyebb lesz nyújtani.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Mmmmmhhhhhhh!
VálaszTörlés