2011. október 13., csütörtök

Szőlőmagolajos krumplis pogácsa


Ez egy kísérlet eredménye. Kénytelen vagyok egy - egy családtag miatt tejtermék mentesen és lehetőleg inkább telítetlen zsírsavban gazdag zsiradékokat használni. Nehéz összehozni, hogy élvezhető is legyen a végeredmény. Ez jó lett ... megtartom a receptet.

Hozzávalók:

50 dkg liszt
20 dkg laktózmentes margarin ( vagy vaj)
1 dl szőlőmagolaj
30 dkg főtt áttört burgonya
2 tojás sárgája
1 egész tojás (kenéshez)
3 dkg élesztő
2,5 tk só
1 kk cukor
1 dl langyos víz

1. A margarint elmorzsoljuk a liszttel. Langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt, és a kihűlt krumplival, tojás sárgájával, olajjal és sóval összegyúrjuk. Elég lágy, kissé szétfolyó tésztát kapunk.

2. Egy lisztezett tálban, konyharuhával letakarva egy éjszakára, de legalább 5 órára hűtőbe tesszük kelni.

3. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk. (jobbról, balról átlapolva, alulról - felülről átlapolva).

4. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk közepes pogácsa szaggatóval, megkenjük a tetejét a felvert egész tojással, és forró sütőben (180 °C) szép pirosra sütjük.

2 megjegyzés: