2011. március 25., péntek

Túrókrémes torta


Na a torta készítés az egyik aminél szeretem a robotgépet használni. Én soha nem tudtam olyan szépre kikeverni a krémet, mint a gépi erő. A tortáimnál alapvetően nem nagy was ist das amit csinálok. A piskótát a Horváth Ilona "Vizes piskóta más módon"-nal készítem, ez egy olcsóbb verzió.
A vajas krémhez pedig készítek egy sűrű pudingot, amit a felhabosított vajjal még jól kikeverek, ha kell akkor adok még hozzá porcukrot, az ízesítéseket (túró, gesztenye massza, csokoládé stb.) - és kész is a töltelék. A vajas krémnél fontos, hogy puha legyen a vaj, különben nehéz kikeverni. Ha sok krém készült, mehet a fagyasztóba a maradék.

Vizes piskóta:

Hozzávalók:

4 tojás
20 dkg liszt
20 dkg porcukor
1 citrom leve
4 ek forró víz
1 késhegynyi szódabikarbóna

1. A tojássárgáját 15 dkg porcukorral és a citrom levével habosra keverjük. Ezután belekeverjük egyenként a 4 ek forró vízet, amivel még pár percig keverjük.
2. Hozzáadjuk a finomra reszelt citrom héjját is (ha nagyon-nagyon megsikáltuk a citromot, de legjobb ha bio, vagy elhagyható), beleszitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet.
3. A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni, amikor már habos, hozzáadjuk a maradék porcukrot, és kemény habbá verjük.
4. A lisztes keverékbe két-három részletben óvatosan belekeverjük a habot.
5. 150 °C -os sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Túrókrém:

30 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg porcukor
25 dkg túró
1/2 citrom leve
4 dl tej
3 csapott ek kukorica keményítő
reszelt citrom héj

1. A kukorica keményítőt kevés tejben csomómentesre elkeverjük. Közben egy nyeles lábasban feltesszük a tűzre a tejet a kristálycukorral. Ha felforrt a tej, hozzáöntjük a keményítős tejet is, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Levesszük a tűzről, folpackkal lefedjük, így nem bőrösödik meg a teteje és teljesen lehűtjük.

2. A puha vajat a porcukorral habosra keverem, közben kanalanként hozzáadom a sűrű pudingot is. Pár percig keverem. Lassan jöhet a túró, és a citrom leve és a reszelt citrom héj is. További 3-5 percig keverem.

Tipp:
- Ha bio citromot vettünk, akkor a héjját is érdemes ízesítésre használni. A bio-t nem nyomják tele gombaölő szerrel, nyílván így egészségesebb...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése