2011. március 18., péntek

Budai kuglóf


Van egy mániám: imádom kézzel kikeverni és kidolgozni a tésztákat. A férjem kissé bolondnak tart, hogy a robotgép legtöbbször igenis porosodik a kamrában, de van valami ami elkap amikor tojást, cukrot, vajat és főként élesztőt látok. Egész egyszerűen gyönyörűnek tartom, ahogy a fakanállal folytonos csigavonalakat rajzolgatok és közben a tészta folyamatosan változik. A kuglófot jól ki kell dolgozni, ahhoz, hogy igazán finom legyen. Ez kemény verejtékes munkát jelent, mert a tésztába levegőt kell verni a fakanállal, annyira sűrű, hogy keverni sem igazán lehet - szinte megáll benne a kanál. De nem kell megijedni, 10 perc elég is neki. A fakanállal a tészta alá kell nyúlni és felfelé emelgetve "verni" - így kerül bele a levegő, és kezd egy kicsit hólyagosodni. Nagyon vicces klaffogó hangja van a műveletnek. Gyűrűket vegyétek le, mert gyorsan lesz bőrkeményedés a tenyereteken ha nem vigyáztok. Az első robotgépem rögtön belehalt ebbe a tésztába. Én nem, és őszintén szólva nem is akarom ezt a tésztát soha máshogy, csak kézzel kidolgozni. Alig van benne cukor, de a porcukorszórással mindenki kedve szerint édesítheti. Az Ínyesmester szakácskönyvéből származik a recept. Próbáljátok ki...


Hozzávalók:
8 dkg vaj
3 tojás sárgája
2 dkg cukor
1 dkg vaníliás cukor
30 dkg liszt
1 dkg élesztő
5 dkg mazsola
kb. 2,5 dl tej
csipet só

1. A vajat a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojás sárgáját is.
2. 1 kk cukrot 0,5 dl tejben elkeverjük, meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt.
3. A lisztet a cukros vajhoz adjuk, és ha felfutott az élesztő, akkor azt is elkeverjük benne.
4. A maradék tejet meglangyosítjuk, hozzáöntjük a tésztához, és fakanállal jól kidolgozzuk. A végén a mazsolát is elkeverjük benne.
5. A formánkba töltjük és meleg helységben duplájára kelesztjük. (Ha nem szilikonformád van, akkor vajazd ki egy kicsit mielőtt beleöntöd a tésztát).
6. 170 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt barnára sütjük.


Tipp: - Ha nem vagy biztos benne, hogy megsült, akkor sütéspróbának egy hurkapálcikát szórj a kuglófba (nyugodtan az aljáig) és ha kihúzás után van még rajta egy kis ragacs, akkor még kb. 10 percig kell sütni).
- Ha nagyon barna a teteje, de még nem sült meg a közepe, tegyél rá lazán sütőpapírt a tetejére - így nem ég meg.

1 megjegyzés: