2011. március 2., szerda

Croûte au fromage


Ezer éve már mikor utoljára Svájcban jártam, na jó - csak 10 éve, de az első élményem a Gruyère sajttal és a svájci vendéglőkkel nagyon megmaradtak. Vendéglátóm gondoskodott róla, hogy a lehető legjobb helyeken kóstoljam meg a fondue-t, raclette-t és croûte au fromage-t. Ez alatt nem a legdrágább helyeket kell érteni, hanem kis hegyi falvak meghitt vendéglőit. Direkt nem használom az étterem szót, mert tényleg vendégnek éreztem magam, olyan kedvesek voltak, mintha csak egy rég nem látott nagybácsinkhoz ugrottunk volna be. Ráadásul a legjobb, legfinomabb alapanyagokat használták, mert ez a mostani sajtocska amit férjem hozott Svájcból meg sem közelíti azt az ízélményt - reptéri szerzemény a lelkem. Azért fincsi volt ez is :-). A croûte au fromage gyakorlatilag egy sajtos toast, melyet sonkával is szoktak készíteni - úgy rémlik mintha láttam volna gombás verziót is. Nagyon gyors, egyszerű, laktató és nem diétás étel, de mivel még olyan hideg, borongós idő van,ilyenkor mindig felvidít - nyilván az alkoholtartalmának is köszönhetően. Mint minden "tömény" sajtos ételnél, el kell mondanom a svájciak egy igen hasznos tanácsát. Kizárólag bort, vagy pálinkát illetve meleg teát szabad fogyasztani hozzá, ellenkező esetben a sok sajt szépen gombócba áll a gyomrunkban, és rögtön átérezhetjük a Piroska és a farkas meséből, farkas koma problémáját a kövekkel a gyomrában.
Gruyère sajtot a Corában és Auchanban mindig lehet kapni. Ára 7-8ezer Ft/kg.


Hozzávalók (személyenként):

2 szelet szikadt kenyér
2-3 szelet Grûyere sajt (kb.15 dkg)
pálinka (körte v.cseresznye)vagy fehér bor
fokhagyma
bors

1. A kenyereket megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük.
2. Tűzálló tálkába rakjuk, és meglocsoljuk kevés pálinkával vagy fehérborral.
3. A sajtot kb. 1/2 cm vastagra szeleteljük, ráfektetjük a kenyérre.
4. 200 °C-ra előmelegített sütőben 5 perc alatt ráolvasztjuk a sajtot a pirítósra.

Ecetes gyöngyhagymával vagy csemege uborkával nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése