2011. március 5., szombat

Tepertős pogácsa


Sok évembe telt mire sikerült kikísérleteznem egy igazán jó kis töpörtyűs pogácsát. Jónéhány receptet kipróbáltam, végül átdolgoztam a már jól bevált sajtos pogi receptemet. Számomra az igazi: szépen feljön - nem marad lapos a zsírosságtól, fincsi ropogós a teteje, és elegendően sós. Az én "igazim"-hoz nem elég a tepertő pontos mennyisége, ugyanis sajnos a tepertőkrémek nagy többsége amiket a boltban lehet kapni - tartalmaznak állagjavítókat, növényi zsiradékot, mindenféle dolgokat... Ebből adódóan, ha "megdolgozott" tepertőkrémet vásárolunk, akkor többet kell beletenni belőle, különben keményebb lesz a tészta. A tegnapi nap kihívása a sógórnőm, akinek intolerancia miatt tejtermék mentesen kell mindent készíteni, így elkészült a tökéletes verzió neki is :-) A henteseknél általában lehet kapni darált tepertőt is, de ha nem, akkor kérdezzetek rá nyugodtan letudná-e darálni... Jó falatozást!

Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg vaj
20 dkg darált tepertő
2 tojás sárgája
3 ek tejföl
tej
3 dkg élesztő
3 tk tengeri só
1 tk cukor
bors
1/2 dl fehér bor
1 tojás a kenéshez

1. A lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat, elkeverjük a sóval. Csinálunk egy kis mélyedést a lisztbe.
2. Felfuttatjuk 1 dl langyos cukros tejben az élesztőt.
3. Beleöntjök a liszt mélyedésébe az élesztős tejet, egy kicsit összekeverjük a liszttel, és hozzáadjuk a tojás sárgáját, tejfölt, borsot, bort, majd jól összedolgozzuk, és deszkán gömböcöt gyúrunk belőle, letakarva 30 percet pihentetjük.
4. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk a tésztát, egyenletesen eloszlatjuk a darált tepertőt rajta.
5. Feltkerjük a tepertős tésztát, majd félbehajtjuk, egy kicsit lenyomkodjuk laposabbra, és újabb 20 percet letakarva pihentetjük.
6. Lisztezett deszkán újra kinyújtjuk, és hajtogatjuk (ilyenkor már egy kicsit nehezebb nyújtani). Újabb 20 perc pihentetés.
7. Újra kinyújtjuk (most már elég nehéz nyújtani) - ujjnyi vastagságra. Késsel berácsozzuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, lekenjük tojással és 200 °C-os sütőben pirosra sütjük.

Tepertős pogácsa (tejtermék mentes verzió)

Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg holland margarin
20 dkg darált tepertő
2 tojás sárgája
víz vagy rizstej
3 dkg élesztő
3 tk tengeri só
1 tk cukor
bors
1/2 dl fehér bor
1 tojás a kenéshez

Gyakorlatilag, ugyanúgy kell készíteni mint fent, csak a tej helyett vízben vagy rizstejben futtatjuk fel az élesztőt. A dupla margarin miatt a tészta állaga ugyanolyan lesz mint a tejföllel. Ha mégis kemény marad a tészta akkor bor, víz, vagy rizstej hozzáadása jelenti a megoldást.

Tipp:
- Természetesen lehet zsírral is készíteni vaj helyett.
- A bolti adalékanyagos tepertőkrémekből 25 dkg-t számoljatok a 20 dkg helyett.

2 megjegyzés: