2011. március 20., vasárnap

Brassói aprópecsenye (paradicsomos verzió)


A brassóit sokan sokféleképpen ismerik, ezzel nem mondok újjat senkinek. Étteremben a legritkább esetben kérem - többnyire megbánom a dolgot, de otthon szívesen elkészítem, és persze az otthoniban sosem csalódom. Egy szakácsbarátunktól tanulták szüleim ezt az elkészítést, én pedig persze a szüleimtől... Pirospaprika nem kell bele, a paradicsomtól olyan szép piros. Az eredeti verzió szerint a hús fele marha fele sertés szűzpecsenye, de csak sertésszűzből is elkészülhet. A családom mindig hálás amikor elkészítem egy kis hétvégi ebédre. Nagyon egyszerű és igen kiadós.

Hozzávalók:
60 dkg sertésszűz
6 nagy gerezd fokjhagyma
8 ek paradicsomkonzerv (nem sűrített paradicsom) vagy 2 nagy fej paradicsom apró kockára vágva
2 púpos ek mangalica sertésszír
1 nagy fej vöröshagyma
2 kg burgonya
1 kk majoránna
só, fekete bors

1. A húst kb 2x2 cm-es kockákra vágom, a felhevített zsíron addig pirítom, amíg egy kicsit megpirul.
2. Ezután beledobom az apró kockákra vágott vöröshagymát és a felaprított fokhagymát, és egy kicsit még pirítgatom vele.
3. Hozzáadom a paradicsomot, sózom, borsozom, megszórom a majorannával és felöntöm egy kevés vízzel, hogy még párolódjon egy keveset (kb. 30 perc).
4. Ezalatt, olajat hevítek a krumplinak, és a megpucolt, megmosott, letörölgetett burgonyát ugyanakkora kockákra vágom mint a húst. Majd világos színűre sütöm az olajban.
5. Ha megpuhult a hús, és elpárolgott a víz alóla, akkor a sültkrumplit óvatosan hozzákeverjük a húshoz (inkább rázogatva - ne törjön össze a krumpli), és pár percet még együtt pirítjuk a tűzön, hogy összeérjen az íze.
6. Forrón tálaljuk, nagyon jó a kovászos vagy csemege uborka hozzá.

Tipp: - ha kipróbáljátok a fele marha/sertés húsból, akkor a marhahúst kell először pirítani, egy kicsi vízzel párolni, utána hozzáadni a sertést, mert a marhahúsnak több a főzési ideje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése