2011. február 19., szombat
Házi mogyorókrém és gofri
Már régóta szerettem volna egy jó kis házi mogyorókrémet készíteni mely kiváltja a boltban vásárolt Nutellát a háztartásomból.1-2 hete is épp ezen gondolkodtam, mikor is David Lebovitz blogjában felpostolva találtam a következő receptet. A legnagyobb munka az anyukáméknál termett mogyoró megpucolása volt. Megküzdöttem vele. A csoki íze volt a domináns, aki mogyorósabbat szeretne rakhat bele több mogyorót :-).
Ebben a variációban, egy kicsit durvábbra őrült mogyoró van, de nyugodtan darálhatjátok finomabbra.
A gofrihoz a tésztát általában már csak érzésre keverem be, gyakorlatilag palacsintatészta, de jóval több cukorral. Időnként olvasztott vajat is teszek bele, van sok variáció amit ki lehet próbálni (pl. reszelt alma, körte, dió, mogyoró stb.), én most egy kipróbált receptet teszek közzé,hogy tényleg bárki elkészíthesse. Az eredetije egy 1892-es magyar szakácskönyvől származik -Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv - (csak a tejet kellett kimérnem Nektek, mert az eredetiben nem adták meg pontosan a mennyiséget). Nekem egy 30 éves vaslapos gofrisütőm van, azt minden sütés előtt zsíradékkal ki kell kennem. Remekül szuperál még mindig.
Csokis mogyorókrém (1 üveghez):
10 dkg törökmogyoró
2 dkg darált mandula
2 dl tej
3 dkg tejpor
1,5 tk méz
csipet só
8,5 dkg étcsokoládé (54 %)
7 dkg tejcsokoládé
1. A mogyorót 180 °C-os sütőben, sütőlapon kb. 15 perc alatt megpirítjuk, ledaráljuk a mandulával.
2. A tejben csomómentesen elkeverjük a tejport,a mézet és a csipet sót. Majd egy edényben felhevítjük a tejet.
3.Gőz fölött felolvasztjuk a csokikat, és elkeverjük a meleg tejjel.
4. Belekeverjük a pörkölt darált mogyórót és mandulát, habverővel jól kikeverjük, üvegbe töltjük.
Hűtőben 1 hétig áll el.
Gofri (családi adag):
25 dkg liszt
2 tojás
4 ek porcukor
2 ek darált mandula (elhagyható)
1/2 kk őrölt fahéj
csipet só
6 dl tej
1. A fenti hozzávalókból csomómentes palacsintatésztát keverünk.
2. Forró gofrisütőt vajjal sütés előtt kikenve, szép világosra kisütjük az ostyákat.
Tipp: Ha sütés után nem egymásra teszitek a lapokat, akkor ropogós marad.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése