2011. szeptember 12., hétfő
Amerikai csokis keksz (chocolate chip cookies)
David Lebovitz sós vajjal készült recepjét készítettem el. Nagyon - nagyon jó, hogy nem csipetnyi a só ami belekerült. A recept egyszerű, az alapanyag nem olcsó, de megéri... Én pörkölt dió helyett darált mandulát használtam, illetve nem volt nagyobb kristályú só itthon, így csak sima tengeri sót raktam bele. Persze az étcsokim is elfogyott, így fele ét- fele tejcsoki került bele.
A süti 4-5 napig tárolható dobozban, a tésztáját pedig le is fagyaszthatod.
Hozzávalók (20 - 25 db):
11,5 dkg vaj (szoba hőmérsékletű)
11 dkg nádcukor
10 dkg kristálycukor
1 nagy tojás (szoba hőmérsékletű)
1/2 vaníliarúd
18 dkg liszt
10 dkg darált mandula
1/2 tk sütőpor
1 tk tengeri só
20 dkg 54 %-os étcsokoládé vagy tejcsokoládé
1. Egy mélyebb tálban a vajat a cukorral és a tojással összekeverjük.
2. Egy másik tálban az átszitált lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval.
3. A lisztes keveréket összedolgozzuk a vajas keverékkel, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a darált mandulát és az összetördelt csokoládét. T
4. Letakarva tegyük be a hűtőbe pár órára, legjobb egy egész éjszakára.
5. A sütőt előmelegítjük 180 °C -ra.
6. A tésztából egy vízbe mártott fagyis kanállal (vagy kézzel) gombócokat formálunk, és sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük.
7. Kb. 8 percig sütjük (világos még a színe a tésztának ekkor), kivesszük a sütőből, és spatulával a tetejüket lelapítjuk.
8. 2-3 percre visszatesszük, amíg enyhén piros nem lesz a süti.
9. A sütőlapon hagyjuk kihűlni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Mmmmmhhhhh!
VálaszTörlés