2011. január 15., szombat

Csokis-kókuszos charlotte



Martha Stewarttól - Amerika kedvenc börtönviselt háziasszonyától kölcsönöztem ezt a receptet. Imádom az újságját! A férjemmel, ha amerikában jár, mindig hozatok Martha Stewart Living-et, bár a web oldalán is megtalálhatóak a receptjei (http://www.marthastewart.com), kreatív ötletei, de a papírért - nem tehetek róla - fanatikusan rajongok. A hó elején a húgomnak kellett valami - szigorúan "nem vajkrémes!" tortát kreálnom - és emlékeztem, szemeztem már vagy 2 éve ezzel a habos, krémes és nagyon kóstolnivaló recepttel. Meglepődtem, mert jobb mint amit olvasás alapján elképzeltem. Bár a gyerekek miatt a rumszirupot kihagytam, a receptben azért megtaláljátok. A kókuszkrém önmagában nem túl édes. A csokoládé réteg eléggé addiktív. A minimális cukorral habbá vert tejszín, pedig határozottan hűsíti az édes élményt. Leírni sokkal tovább tartott, mint elkészíteni - ne ijedjetek meg a recept hosszától. Majd meglátjátok!



Hozzávalók:
2-3 dl tejszín a charlotte tetejére

Kókuszkrémhez:
7,5 dkg kókuszreszelék
3 nagy tojás sárgája
16 dkg cukor
3 ek kukorica keményítő
2,5 dl tej
2,5 dl kókusztej
5 dkg vaj

1. Melegítsd elő a sütőt 150 °C-ra, szórd egy sütőpapírra a kókuszreszeléket, és pirítsd a sütőben kb. 3 perc alatt aranybarnára.
2. Keverd simára a tojás sárgáját kevés cukorral, a kukoricakeményítővel és kevés tejjel. A maradék cukrot, a tejet a kókusztejjel melegítsd fel - majdnem forrásig, majd öntsd hozzá a tojás sárgájás keveréket. Ha besűrűsödött, vedd le a tűzről, keverd hozzá a vajat, és forgasd bele a pirított kókuszreszeléket. Takard le fóliával és tedd hűvös helyre kihűlni.

Csokikrémhez:
1/2 ek zselatinpor
60 ml + 2 ek tej
2 nagy tojás sárgája
8 dkg cukor
2,5 dl tejszín
17,5 dkg étcsokoládé (kb. 54%-os)

1. Egy kis tálban keverd el a zselatinport 2 ek tejjel. Egy másik tálban keverd el a tojás sárgáját a cukorral és kevés tejjel.
2. Gőz fölött olvaszd fel a csokoládét.
3. A tejszín 1/4-ét a maradék tejjel melegítsd fel, majd vedd le tűzről, keverd bele a tojás sárgájás keveréket, és tűzön kevergesd amíg be nem sűrűsödik. Majd tedd félre, és keverd el a zselatinnal,utána a felolvasztott csokoládéval és óvatosan forgasd bele a kemény habbá vert maradék tejszínt is.
4. Takard le fóliával és hideg helyen hagyd kihűlni a krémet.

Rumszirup:

8 dkg cukor
1,5 dl sötét rum

A rumot melegítsd a cukorral addig, amig a cukor felolvad.


Piskótához:

9 dkg liszt
3 dkg kakaópor
csipet só
7 tojás
16 dkg + 2 ek cukor

1. 150 °C-ra melegítsd elő a sütőt. Keverd össze a lisztet és a kakaóport egy tálban.
2. A tojás fehérjét verd fel egy kicsit, add hozzá a csipet sót, majd a cukorral verd kemény habbá. A sárgáját közben keverd habosra a megmaradt 2 ek cukorral.
3. Keverd bele óvatosan a cukros tojás sárgáját a kemény habba, majd a lisztes keveréket is forgasd bele.
4. 3 sütőpapirra lesz szükséged, az egyikre rajzolj vonalzóval két 10 cm-es sávot a sütőlapodnak megfelelő méretben, a hosszabbik oldallal párhuzamosan. Tedd nyomózsákba a tészta egy részét és, kezdj el egyforma "babapiskótákat" kinyomni a vonalak között, egymás mellé, hogy öszeérjennek a csíkok. Ha kész van mindkét "kerítés" - nagyjából 15 perc alatt süsd készre. A másik 2 lapra rajzold meg a tortaforma (16 cm-es, vagy annál kicsit kisebb) kör alapját, és kend szét a megmaradt tésztát a két rajzon, úgy, hogy kb. 2cm -rel a kör szélétől beljebb legyen a tészta.

Összeállítás:

1. Ha kihűltek a piskóták és a krémek, akkor húzd le a sütőpapírról, tedd az első kör alakú lapot arra a tálra amin majd szervírozod. Tedd köré a kapcsos torta formát, és béleld ki a "kerítés"-sel. Vágd le a felesleget, ha van. Kend be a piskótát a rumos sziruppal.
2. Rétegezd a krémet a piskótára az alábbi sorrendben: a fele csokikrémet kend a lapra, jöhet rá a fele kókuszkrém, majd a megmaradt piskótalap. Rumos sziruppal piskótát kend le, majd ismét csokikrém, majd kókuszkrém.
3. Pár órára vagy éjszakára tedd hűtőbe.
4. Óvatosan vedd le a kapcsos formát az oldaláról és halmozd a tetejére az 1 vaníliás cukorral kemény habbá vert tejszínt. Tedd vissza a hűtőbe még 15 percre, majd díszitsd csinos szalaggal.

Tipp: Ha a sütőlapot bevizezed, nem kezd el "szállni" a sütőpapirod, amíg rákened a piskótatésztát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése