2010. december 25., szombat

Zeller krémleves

Sokak kívánságára elindítom gastroblogom, és közkincsé teszem ezt a nagyszerű levest, mely a tegnapi karácsonyi menüsor részét képezte. A Gundel receptjét használtam, de az eredeti recept szerint articsókát is főztünk bele, ám kivitelezhetetlennek minősült a fagyasztott articsóka beszerzése a napokban, így csak szimplán zeller krémleves lett belőle. Így is fincsi volt :-) Nagyon gyorsan elkészül, ha tehetitek ne marcipánkostólgatás után teszteljétek a só mennyiségét a levesben, mint ahogy azt én legutóbb tettem...

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy fej zellergumó
- póréhagyma (kb. 10 cm)
- 1 közepes burgonya
- vaj
- 1 dl habtejszín
- húsleves
- só, bors

Levesbetétnek:
- szárított trombitagomba
- füstölt sonka (pl. serrano) vagy marhanyelv

Egy magasabb lábasban vajon először egy kicsit megfuttatom, megsózom, majd kevés vízzel, megpárolom a megtisztított szeletekre vágott zellergumót, póréhagymát és krumplit. Felöntöm kb. 1/2 l húslevessel, puhára főzöm a zöldségeket. Ezután botmixerrel simára turmixolom, szűrőn átengedem egy másik lábasba, hozzáöntöm a maradék húslevest, ha túl sűrű akkor plusz vízet is adok még hozzá. Majd ha már felforrt akkor a tejszínt is belekeverem. Még egyszer felforralom megborsozom, és leveszem a tűzről. A szárított gombát forró sós vízben pár percig főzöm, majd tálalás előtt csíkokra szeletelem a gombát és a sonkát. Kevés gombát a tányér aljára dobok, rámerem a levest, és rászórok a tetejére a sonkából.

Tipp :
- Habtejszínt használnak a profik a főzéshez is! A főző tejszínre nincs szükség a konyhánkban.
- Turmixgépben is simává teheted - állítólag így még selymesebb a leves.
- A lábast húzd le a tűzről, amikor a botmixerrel dolgozol, és ne nagyon emelgesd a gépet, mert a forró leves simán "leköp", emiatt kell a magas lábas is. A vízmennyiséggel szabályozhatod milyen sűrű legyen - nem főzelék sűrűségű amit szeretnénk.

Diétásoknak:
Aki nem fogyaszthat tejterméket vagy cukorbeteg, kevés olívaolajjal és tejszín nélkül ajánlom.

1 megjegyzés: