2010. december 25., szombat

Mézes puszedli

Karácsony környékén kötelező elem mézest készíteni. Ebből a tésztából sok-sok mézeskalácsot formázhatnak gyerekek-felnőttek. Én most az eredeti recept szerint puszedlit fotóztam, ami így cukormázasan - persze pléh dobozban - hetekig eláll és finom puha marad. Ha tehetem, termelői mézet veszek (1200 - 1400 Ft/kg) és már kora ősszel több kilót beszerzek, mert január-februárra már nem szokott lenni a bácsinak. A bolti, hát - azt ha lehet, messzire elkerülöm...
Nem olcsó ebben a mennyiségben, de értelemszerűen felezni lehet az adagot. Férjem édesanyjától származik a recept - ezer hála érte, mert ennyire jó mézest még nem ettem!



Hozzávalók:
1 kg liszt
0,5 kg méz
20 dkg cukor (nád)
20 dkg vaj
6 egész tojás
2 kk szódabikarbóna
Őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg vagy 1/2 zacskó mézeskalács fűszerkeverék

Bevonathoz +40dkg porcukor, pár csepp citromlé

Mikróban vagy lábasban meglangyosítom a mézet, majd beledarabolom a puha vajat. Egy nagy tálban a lisztet elkeverem a fűszerekkel, a cukorral, és szódabikarbónával. Ha felolvadt a vaj, akkor a lisztes keverékhez öntöm a mézet, majd 2 egész tojást és 4 tojás sárgáját. Jól összegyúrom (egy kicsit ragadni fog, de az nem baj) és lefóliázva 1/2 órát pihentetem hűtőben. Ha Mézeskalácsot készítek, akkor lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom, és már mehet is a formázás, ha puszedlit készítek, akkor vizes kézzel kis golyókat formázok és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. A villany tűzhelyt 170 fokon előmelegítem, és kb. 10 percig sütöm. A megmaradt 4 db tojás fehérjét a porcukorral és pár csepp citromlével kikeverem. Nem kell, hogy túl kemény legyen a máz, de legalább 20 percig kavarni kell, hogy sűrű és szép fehér legyen a máz. A még meleg puszedliket beleforgatom a mázba, és rácson, vagy sütőpapíron hagyom szikkadni.

Tipp:
- Ha sok a tészta, akkor zacskóban, be a fagyasztóba. Reggel kiveszed a fagyóból, délután már mehet a gyurmázás.
- Cukor helyett lehet csokoládémázzal bevonni.
- Ha van olyan maradék csempéd vagy padlólapod amin kidomborodó vagy bemélyedő erezet " pl fa erezet" van, akkor tisztíts le egyet, és nyomd rá a tésztádra, majd formázd így. Nem kell rá máz, nagyon mutatós lesz.
- Ha írókát csinálsz a mázból, akkor nagyon finomra őrölt porcukrot használj, mert a nagyobb szemcsék eldugítják a nyomózsák pici nyílását.
- Készítheted teljeskiőrlésű liszttel keverve, így egészsêgesebb, én 20 dkg - t cseréltem le a teljes lisztmennyiségből, ezt nem vették észre a lányaim sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése