2010. december 28., kedd

Sajtos pogácsa

Ilyenkor szilveszterkor a sós süteményeké a főszerep. Valószínűleg többször készítettem már ezt a süteményt, mint anyukám, mert a család szerint a sósat én készítem a legjobban. Nagymamám mindig rudat készített, anya a pogi külalakot preferálta. Én úgy tapasztaltam a rúd tovább marad élvezhetőbb, a kicsi pogácsák hamarabb kiszáradnak, de szebbek. Sajt helyett lehet köménymagos, szezámmagos, tökmagos, napraforgómagos, mákos stb. Mindenki döntse el maga, melyiket készíti. Így is, úgy is mindenki szereti!






Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 egész tojás a kenéshez
4 ek tejföl
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 tk cukor
2 púpos tk só
sajt a tetejére

1. A lisztet egy mély tálban elmorzsolom a hideg vajjal. Hozzáadom a sót, és elkeverem.
2. A langyos tejben elkavarom a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt.
3. Amikor már elkezdett futni az élesztő, akkor hozzáöntöm a lisztes keverékhez, elkeverem gyorsan egy kevés liszttel. Hozzáadom a tojás sárgájákat, és a tejfölt. Jól összegyúrom. Ha már összeállt, akkor lisztezett deszkán gyúrom még egy kicsit, hogy szép sima legyen a tészta. Közepesen kemény, de nem ragacsos tészta a cél.
Kinyújtom vékonyra, és hajtogatom. Meglisztezem a tetejét, és letakarva 30 percet pihentetem. A kinyújtás - hajtogatást még kétszer ismétlem, de már csak 20 perces pihentetéssel köztük.
4. A sütőt(villany) 180 °C - ra előmelegítem.
5. Az utolsó pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, és a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Egymás mellé teszem a kiszaggatott pogikat, megkenem felvert egész tojással a tetejüket és megszórom reszelt sajttal.
6. Tepsibe rakjuk, helyet hagyva köztük, mert még növekedni fognak, és szép pirosra sütjük.

Tipp:
- A fenti kelesztés, meleg kelesztés. Nem kell ennyit hajtogatni viszont hideg kelesztésnél. Az első - 30 perces kelesztés után egy lisztezett tálcán lazán letakarva berakhatjuk a hűtőbe a tésztát, és 6-8 óra múlva kivesszük, 20 perccel később kinyújtjuk, szaggatjuk. Este berakom, reggel megsütöm.
- Ha nagyobb pogikat szeretnél, akkor a tészta is legyen vastagabb kiszaggatáskor, csak akkor lesz szép formája.
- Ha rudat szeretnél, akkor egy kicsit vékonyabb legyen a tészta, cikk-cakkos vágóval, alulról felfelé tolva kell a rudakat vágni. A magas rudak, sajnos könnyen oldalukra dőlnek sütés közben.
- A nyers, egyszer hajtogatott tésztát le is fagyaszthatod.
- Különleges ízt szokott kölcsönözni az ementáli vagy trappista sajt, egy kevés füstölt sajttal.

1 megjegyzés: