2011. augusztus 18., csütörtök

Túrós pogácsa


Kevesebb macera van vele mint a sajtos-tejfölös pogácsával. Nem kell annyit pihentetni, hajtogatni... Kezdő pogácsa sütőknek is ajánlom kipróbálni, nem lehet elrontani, garantált a siker ha vendéget vársz.

Hozzávalók:

30 dkg liszt
30 dkg túró
30 dkg vaj vagy zsír
1 tojás a tetejére
2 tk só

1. A túrót, lisztet és vajat, valamint a sót gyorsan összegyúrjuk.

2. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk. (jobbról, balról, lentről, fentről)

3. Hűtőben pihentetjük 1 órát.

4. Ujjnyi vastagra lisztezett deszkán kinyújtjuk,a tetejét becsíkozzuk.

5. A legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, egymás mellé toljuk a pogikat és így kenjük meg a felvert tojással a tetejét.

6. 200 C -ra előmelegített sütőben pirosra sütjük.

Tipp: Reszelhetsz sajtot is a tetejére.

2011. augusztus 16., kedd

Hókifli


Rendkívül omlós, nem olyan vacak mint amit boltokban kapni. Sokáig eláll, 1 héttel a buli előtt is megcsinálhatod. Érdemes több adagot készíteni, mert folyamatosan fogy a tálcáról :-)
Gyorsan elkészül a tésztája, de egy kicsit figyelni kell a kinyújtáskor, mert elég hamar leragad. A szakácskönyvek mindig késsel összedolgozást írnak (azért, hogy ne olvadjon meg a vaj a kezünk melegétől), én célszerűbbnek találtam a nokedli szaggató lapátot. Kezdőknek szilikonlapon ajánlom kinyújtani...







Hozzávalók:

30 dkg liszt
20 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 csipet só
1 ek cukor
2 ek tejföl vagy tejszín
1 vaníliarúd kikapart belseje (ha nincs otthon elhagyható)

Vaníliás cukor és porcukor a szórásra

1. Egy nagy tálban a hozzávalókat összedolgozzuk.
2. 1/2 órát hűtőben pihentetjük.

3. Késfok vastagságra lisztezett deszkán kinyújtjuk, felkockázzuk, és lekvárt vagy dió tölteléket teszünk az egyik sarkába. Felgöngyölítjük kiflinek.

4. 220 C-ra előmelegített sütőben sütjük.

5. Forrón a vaníliás porcukorban meghempergetjük.


2011. augusztus 15., hétfő

Spongyabob torta


Barátnőm kisfiának születésnapjára készült ez a torta.

Vaníliás-citromos piskóta, belga csokoládés vajkrémmel.

Azt mondták finom volt :-)



2011. augusztus 11., csütörtök

Tengerparti torta


Nati 6. születésnapja a horvátországi nyaralásunk időtartamára esett. Kívánságtortája egy tengerparti torta volt. Nem hagyhattam cserben:-) És hogy másnak is kedvet csináljak ahhoz, hogy nyaralás közben - különösebb felszerelés nélkül is lehet tortát összedobni - így leírom, miként készült.

A kék ételfesték a fondant-ba és a darált keksz, otthonról hozott anyag volt (előre tudtam milyen tortát szeretne a kis hölgy), de a többit a helyi szupermarketben szereztem be. Volt egy mini konyha a kis házunkban, sütő nem volt benne. Nyilván sodrófám sem, ezért lett a tenger kézzel lapított.



Amit be kellett hozzá szereznem:
- Piskóta, vagy tortalapok
- 30 dkg vaj
- 20 dkg tejcsoki
- 2 cs csoki pudingpor
- tej
- marcipán (a Dr. Oetker féle Lübecki-t kaptam)
- porcukor
- zselatinfix por
- folpack

Krém:
1. A pudingport 4 dl tejjel és 3 ek cukorral egy lábasban sűrűre főztem. Időnként megkavargattam, hogy ne álljon össze kemény masszává. Ha már egy kicsit hűlt, de még meleg volt, belekevertem az összetördelt tejcsokit. Addig kell keverni, amíg el nem olvad a csoki és teljesen sima a krém. Hagyom kihűlni.

2. A puha vajat egy kis kézi habverővel (ezt is ott vettem) egy nagyobb tálban habosra kevertem (ha étcsokit használnál a pudinghoz, rakhatsz bele max. 10 dkg porcukrot). Kanalanként belekevertem a pudingot. Szép sima krémet kaptam.

3. A vajkrémmel betöltöttem a torta lapokat, a tetejét és oldalát is behúztam. Betettem a hűtőbe pár órára.

Fondant:

Ez csak sebtében készült cukor massza volt, ami ahhoz jó volt, hogy gyorsan készítsek valamilyen masszát, de rendkívül gyorsan száradt. Fejből nem emlékeztem a fondant receptemre, ezért csak összekevertem valamit. Amit otthon használok, azt egy későbbi posztban leírom.

1. Cukorból (kb. fél bögre) és vízből (kevesebb mint fél bögre) főztem egy sűrűbb cukorszirupot.
2. Amikor kihűlt a szirup hozzákevertem a zselatinfixet, ételfestéket és annyi porcukrot, hogy gyúrható massza legyen. Felhasználásig folpackba tekertem.

A lübecki marcipánhoz még porcukrot gyúrtam, és már mehetett is a dekorálás.

- Kekszmorzsa homok, fondant tenger (csak a kezemmel kilapítottam), és marcipán csigák, kagylók valamint tengeri csillag.

Dekorálással együtt max. 3 órát töltöttem a tortával.








Barbie torta I.


Maja 4. szülinapi kívánság tortája.
Töltelék: túrós vajkrém, bevonat: fondant.

Portói grillezett rákfarok


Gyakorlatilag az egyetlen tengeri kütyü amit megeszek az a rák. Eddig csak azért nem kísérleteztem, mert férjem igen kritikus a Magyarországon kapható tengeri állatokkal szemben. Fagyasztott rákról pedig hallani sem akart. De minap a lányokkal a veresi CBA-ban megláttam, hogy van friss királyrák farok. A biztonság kedvéért rákérdeztem a pultosnál a frissességét firtatva - aki megnyugtatott, hogy most érkezett :-) Gyorsan vettem, és még aznap elkészítettem. Jelentem a teszten átment - férjem jóváhagyta a recept publikálását :-)


Hozzávalók 4 személyre:

- 50 dkg rákfarok
- 3 ek olívaolaj
- durvára aprított színes bors
- 3 ek portói bor
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só

1. Egy kis lábasban felhevítjük az olajat, beledobjuk a durvára vágitt fokhagymát és a színes borsot. 30 másodpercig pirítjuk, hogy az olaj elég aromás legyen, majd egy tálba öntjük.

2. Az olajhoz keverjük a bort, és a sót.

3. A rákfarkokat megmossuk, és az olajos pácban jól megforgatjuk. 30 percet letakarva hagyjuk érlelődni a pácban.

4. A grillen mindkét oldalukat 2-3 percig sütjük. Közben a megmaradt páclével kenegessük. Citrommal vagy zöld citrommal meglocsoljuk és zöldsalátával azonnal tálaljuk.