2011. július 2., szombat

Fütyülős málnalekvár


Málnát és szedret eddig csak fehér rummal főztem lekvárrá. Pár hete megláttam a Fütyülős mézes-málna üvegcsét az egyik bolt polcán - jaj de szép lesz az üvegben majd egy kis szörpöcske - és ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy pálinkásan is kipróbáljam a lekváromat. A málnát én mosatlanul szoktam lekvárrá főzni, úgy aromásabb marad. Ám, ha porosnak találod a szemeket, akkor egy szitában gyorsan öblítsd le. Kiváló lekvár mini linzerbe és islerbe, de ha még karácsonykor is marad a polcodon, kicsit kicsinosítva hálás ajándék lehet belőle.


Hozzávalók:

1 kg friss málna
60 dkg nádcukor
1 vaníliarúd
0,5-1 dl Fütyülős mézes-málna pálinka
1 citrom

1. A málnát a hibás szemektől átválogatva a nádcukorral egy magas fazékba teszem, a citrom levét ráöntöm és 1-2 percet forralom, majd lehúzom a tűzről.

2. A málnára rádobom és elkeverem a hosszában kettévágott vaníliarudat, a fazékra fedőt teszek, és egy éjszakát állni hagyom a fazékban.

3. A kiszemelt üvegeket és fedőt jól kimosom, megszárítom.

4. Újra forralom a lekvárt, kiszedem a vaníliarudat és botmixerrel pépesítem a málnát. Átszűröm egy szitán, hogy minél kevesebb mag maradjon benne, majd visszahúzom a tűzre.

5. Újabb forralás után hozzáöntöm a pálinkát, és további 10 percig közepes tűznél sűrítem.

6. Óvatosan üvegekbe töltöm, befőzési fóliával lefedem a száját az üvegeknek, tetővel lezárom az üvegeket, és konyharuhába tekerve még forrón gyorsan párnák vagy takarók közé rakom, kihűlésig (1-2 nap).


Tipp:
- A pálinkát lehet a főzés legvégén is a lekvárba önteni.
- Az üvegeket mosogatógépben nyugodtan moshatod.