2011. március 25., péntek

Túrókrémes torta


Na a torta készítés az egyik aminél szeretem a robotgépet használni. Én soha nem tudtam olyan szépre kikeverni a krémet, mint a gépi erő. A tortáimnál alapvetően nem nagy was ist das amit csinálok. A piskótát a Horváth Ilona "Vizes piskóta más módon"-nal készítem, ez egy olcsóbb verzió.
A vajas krémhez pedig készítek egy sűrű pudingot, amit a felhabosított vajjal még jól kikeverek, ha kell akkor adok még hozzá porcukrot, az ízesítéseket (túró, gesztenye massza, csokoládé stb.) - és kész is a töltelék. A vajas krémnél fontos, hogy puha legyen a vaj, különben nehéz kikeverni. Ha sok krém készült, mehet a fagyasztóba a maradék.

Vizes piskóta:

Hozzávalók:

4 tojás
20 dkg liszt
20 dkg porcukor
1 citrom leve
4 ek forró víz
1 késhegynyi szódabikarbóna

1. A tojássárgáját 15 dkg porcukorral és a citrom levével habosra keverjük. Ezután belekeverjük egyenként a 4 ek forró vízet, amivel még pár percig keverjük.
2. Hozzáadjuk a finomra reszelt citrom héjját is (ha nagyon-nagyon megsikáltuk a citromot, de legjobb ha bio, vagy elhagyható), beleszitáljuk a szódabikarbónával elkevert lisztet.
3. A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük felverni, amikor már habos, hozzáadjuk a maradék porcukrot, és kemény habbá verjük.
4. A lisztes keverékbe két-három részletben óvatosan belekeverjük a habot.
5. 150 °C -os sütőben kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Túrókrém:

30 dkg vaj
10 dkg cukor
10 dkg porcukor
25 dkg túró
1/2 citrom leve
4 dl tej
3 csapott ek kukorica keményítő
reszelt citrom héj

1. A kukorica keményítőt kevés tejben csomómentesre elkeverjük. Közben egy nyeles lábasban feltesszük a tűzre a tejet a kristálycukorral. Ha felforrt a tej, hozzáöntjük a keményítős tejet is, és folyamatos kevergetés mellett felforraljuk. Levesszük a tűzről, folpackkal lefedjük, így nem bőrösödik meg a teteje és teljesen lehűtjük.

2. A puha vajat a porcukorral habosra keverem, közben kanalanként hozzáadom a sűrű pudingot is. Pár percig keverem. Lassan jöhet a túró, és a citrom leve és a reszelt citrom héj is. További 3-5 percig keverem.

Tipp:
- Ha bio citromot vettünk, akkor a héjját is érdemes ízesítésre használni. A bio-t nem nyomják tele gombaölő szerrel, nyílván így egészségesebb...

2011. március 20., vasárnap

Brassói aprópecsenye (paradicsomos verzió)


A brassóit sokan sokféleképpen ismerik, ezzel nem mondok újjat senkinek. Étteremben a legritkább esetben kérem - többnyire megbánom a dolgot, de otthon szívesen elkészítem, és persze az otthoniban sosem csalódom. Egy szakácsbarátunktól tanulták szüleim ezt az elkészítést, én pedig persze a szüleimtől... Pirospaprika nem kell bele, a paradicsomtól olyan szép piros. Az eredeti verzió szerint a hús fele marha fele sertés szűzpecsenye, de csak sertésszűzből is elkészülhet. A családom mindig hálás amikor elkészítem egy kis hétvégi ebédre. Nagyon egyszerű és igen kiadós.

Hozzávalók:
60 dkg sertésszűz
6 nagy gerezd fokjhagyma
8 ek paradicsomkonzerv (nem sűrített paradicsom) vagy 2 nagy fej paradicsom apró kockára vágva
2 púpos ek mangalica sertésszír
1 nagy fej vöröshagyma
2 kg burgonya
1 kk majoránna
só, fekete bors

1. A húst kb 2x2 cm-es kockákra vágom, a felhevített zsíron addig pirítom, amíg egy kicsit megpirul.
2. Ezután beledobom az apró kockákra vágott vöröshagymát és a felaprított fokhagymát, és egy kicsit még pirítgatom vele.
3. Hozzáadom a paradicsomot, sózom, borsozom, megszórom a majorannával és felöntöm egy kevés vízzel, hogy még párolódjon egy keveset (kb. 30 perc).
4. Ezalatt, olajat hevítek a krumplinak, és a megpucolt, megmosott, letörölgetett burgonyát ugyanakkora kockákra vágom mint a húst. Majd világos színűre sütöm az olajban.
5. Ha megpuhult a hús, és elpárolgott a víz alóla, akkor a sültkrumplit óvatosan hozzákeverjük a húshoz (inkább rázogatva - ne törjön össze a krumpli), és pár percet még együtt pirítjuk a tűzön, hogy összeérjen az íze.
6. Forrón tálaljuk, nagyon jó a kovászos vagy csemege uborka hozzá.

Tipp: - ha kipróbáljátok a fele marha/sertés húsból, akkor a marhahúst kell először pirítani, egy kicsi vízzel párolni, utána hozzáadni a sertést, mert a marhahúsnak több a főzési ideje.

2011. március 18., péntek

Budai kuglóf


Van egy mániám: imádom kézzel kikeverni és kidolgozni a tésztákat. A férjem kissé bolondnak tart, hogy a robotgép legtöbbször igenis porosodik a kamrában, de van valami ami elkap amikor tojást, cukrot, vajat és főként élesztőt látok. Egész egyszerűen gyönyörűnek tartom, ahogy a fakanállal folytonos csigavonalakat rajzolgatok és közben a tészta folyamatosan változik. A kuglófot jól ki kell dolgozni, ahhoz, hogy igazán finom legyen. Ez kemény verejtékes munkát jelent, mert a tésztába levegőt kell verni a fakanállal, annyira sűrű, hogy keverni sem igazán lehet - szinte megáll benne a kanál. De nem kell megijedni, 10 perc elég is neki. A fakanállal a tészta alá kell nyúlni és felfelé emelgetve "verni" - így kerül bele a levegő, és kezd egy kicsit hólyagosodni. Nagyon vicces klaffogó hangja van a műveletnek. Gyűrűket vegyétek le, mert gyorsan lesz bőrkeményedés a tenyereteken ha nem vigyáztok. Az első robotgépem rögtön belehalt ebbe a tésztába. Én nem, és őszintén szólva nem is akarom ezt a tésztát soha máshogy, csak kézzel kidolgozni. Alig van benne cukor, de a porcukorszórással mindenki kedve szerint édesítheti. Az Ínyesmester szakácskönyvéből származik a recept. Próbáljátok ki...


Hozzávalók:
8 dkg vaj
3 tojás sárgája
2 dkg cukor
1 dkg vaníliás cukor
30 dkg liszt
1 dkg élesztő
5 dkg mazsola
kb. 2,5 dl tej
csipet só

1. A vajat a cukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojás sárgáját is.
2. 1 kk cukrot 0,5 dl tejben elkeverjük, meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt.
3. A lisztet a cukros vajhoz adjuk, és ha felfutott az élesztő, akkor azt is elkeverjük benne.
4. A maradék tejet meglangyosítjuk, hozzáöntjük a tésztához, és fakanállal jól kidolgozzuk. A végén a mazsolát is elkeverjük benne.
5. A formánkba töltjük és meleg helységben duplájára kelesztjük. (Ha nem szilikonformád van, akkor vajazd ki egy kicsit mielőtt beleöntöd a tésztát).
6. 170 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt barnára sütjük.


Tipp: - Ha nem vagy biztos benne, hogy megsült, akkor sütéspróbának egy hurkapálcikát szórj a kuglófba (nyugodtan az aljáig) és ha kihúzás után van még rajta egy kis ragacs, akkor még kb. 10 percig kell sütni).
- Ha nagyon barna a teteje, de még nem sült meg a közepe, tegyél rá lazán sütőpapírt a tetejére - így nem ég meg.

2011. március 5., szombat

Tepertős pogácsa


Sok évembe telt mire sikerült kikísérleteznem egy igazán jó kis töpörtyűs pogácsát. Jónéhány receptet kipróbáltam, végül átdolgoztam a már jól bevált sajtos pogi receptemet. Számomra az igazi: szépen feljön - nem marad lapos a zsírosságtól, fincsi ropogós a teteje, és elegendően sós. Az én "igazim"-hoz nem elég a tepertő pontos mennyisége, ugyanis sajnos a tepertőkrémek nagy többsége amiket a boltban lehet kapni - tartalmaznak állagjavítókat, növényi zsiradékot, mindenféle dolgokat... Ebből adódóan, ha "megdolgozott" tepertőkrémet vásárolunk, akkor többet kell beletenni belőle, különben keményebb lesz a tészta. A tegnapi nap kihívása a sógórnőm, akinek intolerancia miatt tejtermék mentesen kell mindent készíteni, így elkészült a tökéletes verzió neki is :-) A henteseknél általában lehet kapni darált tepertőt is, de ha nem, akkor kérdezzetek rá nyugodtan letudná-e darálni... Jó falatozást!

Hozzávalók:
50 dkg liszt
10 dkg vaj
20 dkg darált tepertő
2 tojás sárgája
3 ek tejföl
tej
3 dkg élesztő
3 tk tengeri só
1 tk cukor
bors
1/2 dl fehér bor
1 tojás a kenéshez

1. A lisztben elmorzsoljuk a hideg vajat, elkeverjük a sóval. Csinálunk egy kis mélyedést a lisztbe.
2. Felfuttatjuk 1 dl langyos cukros tejben az élesztőt.
3. Beleöntjök a liszt mélyedésébe az élesztős tejet, egy kicsit összekeverjük a liszttel, és hozzáadjuk a tojás sárgáját, tejfölt, borsot, bort, majd jól összedolgozzuk, és deszkán gömböcöt gyúrunk belőle, letakarva 30 percet pihentetjük.
4. Lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk a tésztát, egyenletesen eloszlatjuk a darált tepertőt rajta.
5. Feltkerjük a tepertős tésztát, majd félbehajtjuk, egy kicsit lenyomkodjuk laposabbra, és újabb 20 percet letakarva pihentetjük.
6. Lisztezett deszkán újra kinyújtjuk, és hajtogatjuk (ilyenkor már egy kicsit nehezebb nyújtani). Újabb 20 perc pihentetés.
7. Újra kinyújtjuk (most már elég nehéz nyújtani) - ujjnyi vastagságra. Késsel berácsozzuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, lekenjük tojással és 200 °C-os sütőben pirosra sütjük.

Tepertős pogácsa (tejtermék mentes verzió)

Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg holland margarin
20 dkg darált tepertő
2 tojás sárgája
víz vagy rizstej
3 dkg élesztő
3 tk tengeri só
1 tk cukor
bors
1/2 dl fehér bor
1 tojás a kenéshez

Gyakorlatilag, ugyanúgy kell készíteni mint fent, csak a tej helyett vízben vagy rizstejben futtatjuk fel az élesztőt. A dupla margarin miatt a tészta állaga ugyanolyan lesz mint a tejföllel. Ha mégis kemény marad a tészta akkor bor, víz, vagy rizstej hozzáadása jelenti a megoldást.

Tipp:
- Természetesen lehet zsírral is készíteni vaj helyett.
- A bolti adalékanyagos tepertőkrémekből 25 dkg-t számoljatok a 20 dkg helyett.

2011. március 2., szerda

Croûte au fromage


Ezer éve már mikor utoljára Svájcban jártam, na jó - csak 10 éve, de az első élményem a Gruyère sajttal és a svájci vendéglőkkel nagyon megmaradtak. Vendéglátóm gondoskodott róla, hogy a lehető legjobb helyeken kóstoljam meg a fondue-t, raclette-t és croûte au fromage-t. Ez alatt nem a legdrágább helyeket kell érteni, hanem kis hegyi falvak meghitt vendéglőit. Direkt nem használom az étterem szót, mert tényleg vendégnek éreztem magam, olyan kedvesek voltak, mintha csak egy rég nem látott nagybácsinkhoz ugrottunk volna be. Ráadásul a legjobb, legfinomabb alapanyagokat használták, mert ez a mostani sajtocska amit férjem hozott Svájcból meg sem közelíti azt az ízélményt - reptéri szerzemény a lelkem. Azért fincsi volt ez is :-). A croûte au fromage gyakorlatilag egy sajtos toast, melyet sonkával is szoktak készíteni - úgy rémlik mintha láttam volna gombás verziót is. Nagyon gyors, egyszerű, laktató és nem diétás étel, de mivel még olyan hideg, borongós idő van,ilyenkor mindig felvidít - nyilván az alkoholtartalmának is köszönhetően. Mint minden "tömény" sajtos ételnél, el kell mondanom a svájciak egy igen hasznos tanácsát. Kizárólag bort, vagy pálinkát illetve meleg teát szabad fogyasztani hozzá, ellenkező esetben a sok sajt szépen gombócba áll a gyomrunkban, és rögtön átérezhetjük a Piroska és a farkas meséből, farkas koma problémáját a kövekkel a gyomrában.
Gruyère sajtot a Corában és Auchanban mindig lehet kapni. Ára 7-8ezer Ft/kg.


Hozzávalók (személyenként):

2 szelet szikadt kenyér
2-3 szelet Grûyere sajt (kb.15 dkg)
pálinka (körte v.cseresznye)vagy fehér bor
fokhagyma
bors

1. A kenyereket megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük.
2. Tűzálló tálkába rakjuk, és meglocsoljuk kevés pálinkával vagy fehérborral.
3. A sajtot kb. 1/2 cm vastagra szeleteljük, ráfektetjük a kenyérre.
4. 200 °C-ra előmelegített sütőben 5 perc alatt ráolvasztjuk a sajtot a pirítósra.

Ecetes gyöngyhagymával vagy csemege uborkával nagyon finom.

2011. március 1., kedd

Csoki-puncs torta



Férjem születésnapjára készült ez a tortácska. Nem egészen ilyenre terveztem...Az alsó csokis piskótát korábbról megmaradt és lefagyasztott dobos torta krémmel töltöttem(eredeti recept szerint, kakaóvajjal készült), a felső rész puncs torta, melynek rendesen elbénáztam a bevonatát. De kétszer is! Először azért, mert az egész tortát csokoládé fondanttal akartam bevonni - ez egy nyújtható csokoládé massza, mások modelling csokinak hívják, de a 1/2 kg csokiból csak az alsót tudtam bevonni (már ettől is boldo voltam). Akkor gondoltam bevonom megylével készült mignon fondanttal, amit sikerült karamellizálnom és inkább cukorka lett belőle. Maradt fél órám, így előkaptam a hűtőből a megmaradt mogyorókrémem, meleg tejszínben felolvasztottam és ráöntöttem a puncs tortára. A durvára őrölt mandulától és mogyorótól rücskös a felülete. Maradt még pár percem, gyorsan készítettem 3 rózsát a megmaradt modelling csokiból. Azért elfogyott...