2011. február 19., szombat

Házi mogyorókrém és gofri


Már régóta szerettem volna egy jó kis házi mogyorókrémet készíteni mely kiváltja a boltban vásárolt Nutellát a háztartásomból.1-2 hete is épp ezen gondolkodtam, mikor is David Lebovitz blogjában felpostolva találtam a következő receptet. A legnagyobb munka az anyukáméknál termett mogyoró megpucolása volt. Megküzdöttem vele. A csoki íze volt a domináns, aki mogyorósabbat szeretne rakhat bele több mogyorót :-).
Ebben a variációban, egy kicsit durvábbra őrült mogyoró van, de nyugodtan darálhatjátok finomabbra.
A gofrihoz a tésztát általában már csak érzésre keverem be, gyakorlatilag palacsintatészta, de jóval több cukorral. Időnként olvasztott vajat is teszek bele, van sok variáció amit ki lehet próbálni (pl. reszelt alma, körte, dió, mogyoró stb.), én most egy kipróbált receptet teszek közzé,hogy tényleg bárki elkészíthesse. Az eredetije egy 1892-es magyar szakácskönyvől származik -Zilahy Ágnes: Valódi magyar szakácskönyv - (csak a tejet kellett kimérnem Nektek, mert az eredetiben nem adták meg pontosan a mennyiséget). Nekem egy 30 éves vaslapos gofrisütőm van, azt minden sütés előtt zsíradékkal ki kell kennem. Remekül szuperál még mindig.

Csokis mogyorókrém (1 üveghez):

10 dkg törökmogyoró
2 dkg darált mandula
2 dl tej
3 dkg tejpor
1,5 tk méz
csipet só
8,5 dkg étcsokoládé (54 %)
7 dkg tejcsokoládé

1. A mogyorót 180 °C-os sütőben, sütőlapon kb. 15 perc alatt megpirítjuk, ledaráljuk a mandulával.

2. A tejben csomómentesen elkeverjük a tejport,a mézet és a csipet sót. Majd egy edényben felhevítjük a tejet.

3.Gőz fölött felolvasztjuk a csokikat, és elkeverjük a meleg tejjel.

4. Belekeverjük a pörkölt darált mogyórót és mandulát, habverővel jól kikeverjük, üvegbe töltjük.

Hűtőben 1 hétig áll el.


Gofri (családi adag):

25 dkg liszt
2 tojás
4 ek porcukor
2 ek darált mandula (elhagyható)
1/2 kk őrölt fahéj
csipet só
6 dl tej

1. A fenti hozzávalókból csomómentes palacsintatésztát keverünk.

2. Forró gofrisütőt vajjal sütés előtt kikenve, szép világosra kisütjük az ostyákat.

Tipp: Ha sütés után nem egymásra teszitek a lapokat, akkor ropogós marad.

2011. február 14., hétfő

Thomas torta


Barátnőm kisfiának születésnapjára készült ez a 3 csokis torta. Már előre izgultam mi sül ki belőle. Wilton ételfestéket rendeltem a neten hozzá, de amikor már a sötétkéket gyúrtam a cukor fondantba egyre kellemetlenebb érzés kerített hatalmába. Nem tetszett a dolog, hogy ennyi mesterséges színezékkel traktálom a gyerekeket. Márpedig ha nekem ennyit kellett beletennem, akkor a bolti marcipánba is belemegy rendesen. Sajnos már nem volt visszaút - idő híjján nem tudtam természetes színezékek után kérdezősködni. Így csak annyit tehettem, hogy megkértem a barátnőm, ha lehet beszéljék le a lurkókat a fondant evésről. Ti tudtok nekem természetes színezékeket ajánlani? Főleg a fekete érdekelne. Egy külföldi oldalon olvastam egy kakaóról ami meglehetősen sötét színű, sajnos a nevére már nem emlékszem. A gyerkőcök persze örültek, a felnőtteknek ízlett, én mégis egy kicsit szomorú maradtam...
Sajnos csak 1-2 képet készítettem menet közben, de segíthet ötletet adni azoknak akik megpróbálkoznak vele. A kakaós piskótát sűrű pudingkrémmel fellazított vakrémmel töltöttem, az egyik felét felolvasztott tejcsokival, a másik felét felolvasztott étcsokival.

2011. február 10., csütörtök

Oolong-teás bonbon


A múlt hétvégén lelkesen kezdődő és lebiggyenő ajkakkal végződő első Macaron projectemből maradt sok-sok Oolong teás ganache-om, így férjem unszolására most felhasználtam tölteléknek. Készítettem már bonbon-t máskor is, de a fehér csokoládéval sokáig hadilábon álltam. Sokszor a sima olvasztott csoki már az olvasztáskor is csúfosan végezte, kicsapódott minden nyavalya belőle. Sajnos temperálni kell ha igazit akarunk, így aztán előkaptam egy táblázatot, meg a cukorhőmérőt és nekiláttam, lesz ami lesz. Jelentem, jó lett :-)A férjem imádta. Hölgyek! Valentin napra bátran előállhattok a pasiknak ezzel a kreálmánnyal. Temperálni kell a csokit, attól lesz fényes és roppanós. A kakaóvajat én a Keser-édesben vettem, 10 dkg kb. 600 Ft volt. A gyógyszertárban kapható kakaóvaj nem étkezési, nem megfelelő a tisztasága.








Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
20 dkg fehércsokoládé
1,5 dkg kakaóvaj

Oolong ganache:
1 dl habtejszín
15 dkg fehércsokoládé
2 tk Oolong zöldtea

1. A csokoládét és a kakaóvajat egy tálba bele tördelem, és alacsony hőfokon melegített gőzfürdőre teszem. (Nekem kerámialapon van, a 2 fokozatot használtam). Nem kell megvárni, hogy az utolsó kis darab csoki is felolvadjon, kevergetéskor felolvad az is. Max 40 °C-ig szabad melegíteni a csokit - arra figyelni kell, hogy a hőmérőt ne nyomjuk a tál aljához, csak a csokiban legyen méréskor.
2. Temperálás: leveszem a gőzröl és, addig keverem - néha csurgatom egy kicsit hogy hűljön - a tálban, amig 22 °C-ra lehűl. A legjobb ha 18-20 °C van a konyhában, és folyamatosan kell keverni, mozgatni a csokit. Utána 25-28 °C-ra vissza melegítve használható.
3. Kikészítek egy nagy tálat amire ráteszek egy rácsot. A szilikonformába szinültig töltöm a csokit, spatulával lehúzom a felesleget, majd egy gyors mozdulattal fejjel lefelé ráborítom a szilikonformát, 3-4-szer a ráccsal együtt megemelem és a tálhoz ütögetem, így kifolyik a felesleges csoki, és máris szép bevonat van a forma oldalán és alján. Nem kell külön-külön kanalazgatni...Beteszem a hűtőbe dermedni.
4. Ganache: egy edényben felmelegítem a tejszínt, beáztatom a teát. kB. 1 óra múlva átszűröm szitán, újra felmelegítem (nem forralom), félrehúzom és beledobom a fehércsokit. Ha elolvadt szép simára keverem.
5. Ha kihűlt a ganache, és megdermedt a csoki a formában, akkor beleadagolom a tölteléket, hagyva helyet kb. 1-2 mm a "talpának". Újra be a hűtőbe 30-40 percre.
6. A csokit újra folyós halmazállapotra hozva, lefedem a tölteléket. Berakom a hűtőbe megdermedni, majd a formákból könnyen kinyomhatjuk és mehet dobozba hűvösebb száraz helyre.