2011. január 25., kedd

Csokoládés-kávés tart



"Dolce Vita" azaz Vrábel Krisztina - http://www.fozzunkolaszul.blogspot.com/ -
gasztroblogjának születésnapjára kerestem az alábbi kávés receptet. Valami olyat szerettem volna amit még nem próbáltam. Körülnéztem az egyik kedvenc amerikai cukrász bloggerem oldalán, - http://www.dessertfirst.typepad.com - és ott találtam ezt a csokoládés - kávés ganache krémmel töltött linzer tortácska variációt. Sajnos még nem jöttem rá miként lehetne magyarosra fordítani a "tart"-ot. A kis mennyiségű kávé ellenére elég szépen átjön a kávé íze. A krémet lefeleztem, mert soknak tűnt amit a receptben előírt, és valóban - egy pici ganache még így is kimaradt, itt már a változtatott mennyiséget látjátok. Nem lett tökéletes a kinézete - a kis lukacskák a krémben zavarnak, de majd gyakorlok. Kár, hogy nem tudtam tegnap este elmenni a Solier-be a meghírdetett workshopra, megkérdeztem volna a tuti tippet - de sajnos később landolt a gépem Ferihegyen mint ahogy elkezdték a tanfolyamot...van ez így. Két helyen nem tud a fenekem egyszerre lenni - pedig nem kis darab :-)





Hozzávalók:

Kakaós linzerhez:
113g szoba hőmérsékletű vaj
113g porcukor
23g kakaópor
23g mandulapor
203g liszt
1 tojás
csipet só

Csoki-kávé ganache krémhez:
17 dkg 70%-os étcsokoládé
2 dl habtejszín
6 dkg cukrozatlan sűrített tej (én Maresit használtam)
3 dkg cukrozott sűrített tej
1,4 dkg őrölt jó minőségű kávé
csipet só
1 tojás (szoba hőmérsékletű)

1. A linzertésztához egy nagy tálban keverd össze a lisztet, porcukrot, kakaót, vajat és sót, majd a tojást is dolgozd bele amíg össze nem áll. Lapított gömböcöt készíts belőle és folpackba tekerve tedd hűtőbe kb. 4 órára.

2. Melegítsd elő a sütőt 165 °C -ra.

3. Lisztezett deszkán nyújtsd ki a linzertésztát, kb. 2 mm vékonyra. Ha túl kemény a tészta, hagyd egy kicsit melegedni kinyújtás előtt.

4. Szaggasd ki a tésztát a formádnál nagyobb pogácsaszaggatóval (hogy a forma oldalára is legyen elég tészta)és nyomkodd bele a formába, majd 30 percre tedd hűtőbe dermedni.

5. Ahhoz, hogy ne púposodjon fel a linzertészta sütés közben tegyél minden tésztára alufólia darabokat, és jól töltsd fel szárazbabbal. Ne félj nem fog megégni a bab.

6. Sütőben 15 percet süsd, majd vedd le a "súlyokat" fóliástul és további 5 percig süsd a linzert. Ha hűlt egy kicsit, könnyen kiboríthatod a formából és hagyd teljesen kihűlni.

7. Vedd le a sütő hőfokát 135 °C -ra.

8. A krémhez tördelt apróra egy mély tálba a csokit.

9. Egy edényben alacsony fokozaton melegítsd fel a tejszínt,sűrített tejet, sót, őrölt kávét.

10. A forró folyadékot sűrű szitán óvatosan szűrd rá a csokoládéra és keverd simára, majd keverd bele alaposan a tojást és a cukrozott sűrített tejet.

11. Töltsd fel a linzer formákat a krémmel, és rakd be a sütőbe addig amíg a krém már nem remegős a közepén - kb.12 perc.

12. Ha kihűlt, tálalás előtt készítsd el a habot. 1 dl habtejszínt verj fel kemény habbá és keverj bele 1 csipet sót és 1 ek cukrozott sűrített tejet.

Tipp:
- Ha nincs "tart" formád, a muffin forma is megteszi, vagy rendes kapcsos tortaformában is készítheted, szeletelheted.
- Nem ragad le a kinyújtott tésztád, ha sütőpapíron nyújtod ki.

2011. január 20., csütörtök

Sütőtök krémleves



Tudom-tudom! Már csak pár hétig lehet élvezhető sütőtököt kapni, de sokaknak lógok ezzel az egyszerű kis recepttel. Jó néhány éve már amikor egy céges vacsin sütőtök krémlevest kértem kiváncsiságból - akkor még csak valami édessel "vízionáltam" össze, de én úgy beleestem, de úgy... Sós volt, kicsit csípős, fűszeres és... és én ezt nagyon megszerettem. Voltam olyan sületlen mamlasz, hogy nem mertem megkérdezni mi van benne. Eltelt néhány év, mire ráakadtam egy receptre (talán Magyar Konyha volt az), ami olvasásra nagyon hasonlónak tűnt. És IGEN :-)
A fotón pirított szeletelt mandulát szórtam a levesre - épp nem volt otthon tökmagom.

Hozzávalók:

kb. 1,5 kg sütőtök
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1l húsleves alaplé
1 dl tejszín
1 doboz tejföl
pirított tökmag
1 púpos kk curry
1 púpos kk őrölt kömény
1 púpos kk őrölt koriander
só, bors

1. A sütőtököt olyan hasábokra vágom mint amikor megsütöm csemegének, és egy tányéron 20-25 perc alatt megmikrózom. Dobd ki a teraszra, erkélyre (már ha van) - hadd hűljön.
2. Közben a hagymát kockákra vágom, és egy magas falú lábasban olajon üvegesre párolom.
3. Lehúzom a tűzről, beledobom a feldarabolt fokhagymát, és belekotrom a sütőtök megpuhult húsát.
4. Egy picit átmelegítem a tökkel és felöntöm a húslevessel. Beledobom a curry-t, koriandert, köményt, felforralom és főzöm pár percig.
5. Tűzről lehúzom, botmixerrel szép simára turmixolom, majd szükség szerint öntök még hozzá vizet - sűrű legyen, de ne főzelék.
6. Felöntöm a tejszínnel és felforralom. Kóstolás után sózom, borsozom, ha még kell.
7. Tálaláskor kínálhatunk hozzá tejfölt, és pirított tökmagot.

Tipp:
- Laktóz intoleranciával küszködőknek tejtermék nélkül is kiváló :-)
- Őrölt koriandert kis fűszeres tasakban még nem láttam, fűszeresnél kimérve ill. a Metróban műanyag dobozban lehet kapni. De én régebben a szemes koriandert húsklopfolóval neylon zacskóban simán agyonütöttem érte.
- Gyermekeim 1,5 éves koruk óta rajonganak érte, nekik "levesbogyót" rakok bele, és több tejföllel hígitom, hogy ne legyen annyira fűszeres.
- Ha nincs otthon maradék húslevesed, rakhatsz bele 1 db húsleves kockát helyette.

2011. január 15., szombat

Csokis-kókuszos charlotte



Martha Stewarttól - Amerika kedvenc börtönviselt háziasszonyától kölcsönöztem ezt a receptet. Imádom az újságját! A férjemmel, ha amerikában jár, mindig hozatok Martha Stewart Living-et, bár a web oldalán is megtalálhatóak a receptjei (http://www.marthastewart.com), kreatív ötletei, de a papírért - nem tehetek róla - fanatikusan rajongok. A hó elején a húgomnak kellett valami - szigorúan "nem vajkrémes!" tortát kreálnom - és emlékeztem, szemeztem már vagy 2 éve ezzel a habos, krémes és nagyon kóstolnivaló recepttel. Meglepődtem, mert jobb mint amit olvasás alapján elképzeltem. Bár a gyerekek miatt a rumszirupot kihagytam, a receptben azért megtaláljátok. A kókuszkrém önmagában nem túl édes. A csokoládé réteg eléggé addiktív. A minimális cukorral habbá vert tejszín, pedig határozottan hűsíti az édes élményt. Leírni sokkal tovább tartott, mint elkészíteni - ne ijedjetek meg a recept hosszától. Majd meglátjátok!



Hozzávalók:
2-3 dl tejszín a charlotte tetejére

Kókuszkrémhez:
7,5 dkg kókuszreszelék
3 nagy tojás sárgája
16 dkg cukor
3 ek kukorica keményítő
2,5 dl tej
2,5 dl kókusztej
5 dkg vaj

1. Melegítsd elő a sütőt 150 °C-ra, szórd egy sütőpapírra a kókuszreszeléket, és pirítsd a sütőben kb. 3 perc alatt aranybarnára.
2. Keverd simára a tojás sárgáját kevés cukorral, a kukoricakeményítővel és kevés tejjel. A maradék cukrot, a tejet a kókusztejjel melegítsd fel - majdnem forrásig, majd öntsd hozzá a tojás sárgájás keveréket. Ha besűrűsödött, vedd le a tűzről, keverd hozzá a vajat, és forgasd bele a pirított kókuszreszeléket. Takard le fóliával és tedd hűvös helyre kihűlni.

Csokikrémhez:
1/2 ek zselatinpor
60 ml + 2 ek tej
2 nagy tojás sárgája
8 dkg cukor
2,5 dl tejszín
17,5 dkg étcsokoládé (kb. 54%-os)

1. Egy kis tálban keverd el a zselatinport 2 ek tejjel. Egy másik tálban keverd el a tojás sárgáját a cukorral és kevés tejjel.
2. Gőz fölött olvaszd fel a csokoládét.
3. A tejszín 1/4-ét a maradék tejjel melegítsd fel, majd vedd le tűzről, keverd bele a tojás sárgájás keveréket, és tűzön kevergesd amíg be nem sűrűsödik. Majd tedd félre, és keverd el a zselatinnal,utána a felolvasztott csokoládéval és óvatosan forgasd bele a kemény habbá vert maradék tejszínt is.
4. Takard le fóliával és hideg helyen hagyd kihűlni a krémet.

Rumszirup:

8 dkg cukor
1,5 dl sötét rum

A rumot melegítsd a cukorral addig, amig a cukor felolvad.


Piskótához:

9 dkg liszt
3 dkg kakaópor
csipet só
7 tojás
16 dkg + 2 ek cukor

1. 150 °C-ra melegítsd elő a sütőt. Keverd össze a lisztet és a kakaóport egy tálban.
2. A tojás fehérjét verd fel egy kicsit, add hozzá a csipet sót, majd a cukorral verd kemény habbá. A sárgáját közben keverd habosra a megmaradt 2 ek cukorral.
3. Keverd bele óvatosan a cukros tojás sárgáját a kemény habba, majd a lisztes keveréket is forgasd bele.
4. 3 sütőpapirra lesz szükséged, az egyikre rajzolj vonalzóval két 10 cm-es sávot a sütőlapodnak megfelelő méretben, a hosszabbik oldallal párhuzamosan. Tedd nyomózsákba a tészta egy részét és, kezdj el egyforma "babapiskótákat" kinyomni a vonalak között, egymás mellé, hogy öszeérjennek a csíkok. Ha kész van mindkét "kerítés" - nagyjából 15 perc alatt süsd készre. A másik 2 lapra rajzold meg a tortaforma (16 cm-es, vagy annál kicsit kisebb) kör alapját, és kend szét a megmaradt tésztát a két rajzon, úgy, hogy kb. 2cm -rel a kör szélétől beljebb legyen a tészta.

Összeállítás:

1. Ha kihűltek a piskóták és a krémek, akkor húzd le a sütőpapírról, tedd az első kör alakú lapot arra a tálra amin majd szervírozod. Tedd köré a kapcsos torta formát, és béleld ki a "kerítés"-sel. Vágd le a felesleget, ha van. Kend be a piskótát a rumos sziruppal.
2. Rétegezd a krémet a piskótára az alábbi sorrendben: a fele csokikrémet kend a lapra, jöhet rá a fele kókuszkrém, majd a megmaradt piskótalap. Rumos sziruppal piskótát kend le, majd ismét csokikrém, majd kókuszkrém.
3. Pár órára vagy éjszakára tedd hűtőbe.
4. Óvatosan vedd le a kapcsos formát az oldaláról és halmozd a tetejére az 1 vaníliás cukorral kemény habbá vert tejszínt. Tedd vissza a hűtőbe még 15 percre, majd díszitsd csinos szalaggal.

Tipp: Ha a sütőlapot bevizezed, nem kezd el "szállni" a sütőpapirod, amíg rákened a piskótatésztát.