2010. december 28., kedd

Sajtos pogácsa

Ilyenkor szilveszterkor a sós süteményeké a főszerep. Valószínűleg többször készítettem már ezt a süteményt, mint anyukám, mert a család szerint a sósat én készítem a legjobban. Nagymamám mindig rudat készített, anya a pogi külalakot preferálta. Én úgy tapasztaltam a rúd tovább marad élvezhetőbb, a kicsi pogácsák hamarabb kiszáradnak, de szebbek. Sajt helyett lehet köménymagos, szezámmagos, tökmagos, napraforgómagos, mákos stb. Mindenki döntse el maga, melyiket készíti. Így is, úgy is mindenki szereti!






Hozzávalók:

50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojás sárgája
1 egész tojás a kenéshez
4 ek tejföl
3 dkg élesztő
1 dl tej
1 tk cukor
2 púpos tk só
sajt a tetejére

1. A lisztet egy mély tálban elmorzsolom a hideg vajjal. Hozzáadom a sót, és elkeverem.
2. A langyos tejben elkavarom a cukrot, és belemorzsolom az élesztőt.
3. Amikor már elkezdett futni az élesztő, akkor hozzáöntöm a lisztes keverékhez, elkeverem gyorsan egy kevés liszttel. Hozzáadom a tojás sárgájákat, és a tejfölt. Jól összegyúrom. Ha már összeállt, akkor lisztezett deszkán gyúrom még egy kicsit, hogy szép sima legyen a tészta. Közepesen kemény, de nem ragacsos tészta a cél.
Kinyújtom vékonyra, és hajtogatom. Meglisztezem a tetejét, és letakarva 30 percet pihentetem. A kinyújtás - hajtogatást még kétszer ismétlem, de már csak 20 perces pihentetéssel köztük.
4. A sütőt(villany) 180 °C - ra előmelegítem.
5. Az utolsó pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, és a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Egymás mellé teszem a kiszaggatott pogikat, megkenem felvert egész tojással a tetejüket és megszórom reszelt sajttal.
6. Tepsibe rakjuk, helyet hagyva köztük, mert még növekedni fognak, és szép pirosra sütjük.

Tipp:
- A fenti kelesztés, meleg kelesztés. Nem kell ennyit hajtogatni viszont hideg kelesztésnél. Az első - 30 perces kelesztés után egy lisztezett tálcán lazán letakarva berakhatjuk a hűtőbe a tésztát, és 6-8 óra múlva kivesszük, 20 perccel később kinyújtjuk, szaggatjuk. Este berakom, reggel megsütöm.
- Ha nagyobb pogikat szeretnél, akkor a tészta is legyen vastagabb kiszaggatáskor, csak akkor lesz szép formája.
- Ha rudat szeretnél, akkor egy kicsit vékonyabb legyen a tészta, cikk-cakkos vágóval, alulról felfelé tolva kell a rudakat vágni. A magas rudak, sajnos könnyen oldalukra dőlnek sütés közben.
- A nyers, egyszer hajtogatott tésztát le is fagyaszthatod.
- Különleges ízt szokott kölcsönözni az ementáli vagy trappista sajt, egy kevés füstölt sajttal.

2010. december 25., szombat

Mézes puszedli

Karácsony környékén kötelező elem mézest készíteni. Ebből a tésztából sok-sok mézeskalácsot formázhatnak gyerekek-felnőttek. Én most az eredeti recept szerint puszedlit fotóztam, ami így cukormázasan - persze pléh dobozban - hetekig eláll és finom puha marad. Ha tehetem, termelői mézet veszek (1200 - 1400 Ft/kg) és már kora ősszel több kilót beszerzek, mert január-februárra már nem szokott lenni a bácsinak. A bolti, hát - azt ha lehet, messzire elkerülöm...
Nem olcsó ebben a mennyiségben, de értelemszerűen felezni lehet az adagot. Férjem édesanyjától származik a recept - ezer hála érte, mert ennyire jó mézest még nem ettem!



Hozzávalók:
1 kg liszt
0,5 kg méz
20 dkg cukor (nád)
20 dkg vaj
6 egész tojás
2 kk szódabikarbóna
Őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg vagy 1/2 zacskó mézeskalács fűszerkeverék

Bevonathoz +40dkg porcukor, pár csepp citromlé

Mikróban vagy lábasban meglangyosítom a mézet, majd beledarabolom a puha vajat. Egy nagy tálban a lisztet elkeverem a fűszerekkel, a cukorral, és szódabikarbónával. Ha felolvadt a vaj, akkor a lisztes keverékhez öntöm a mézet, majd 2 egész tojást és 4 tojás sárgáját. Jól összegyúrom (egy kicsit ragadni fog, de az nem baj) és lefóliázva 1/2 órát pihentetem hűtőben. Ha Mézeskalácsot készítek, akkor lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom, és már mehet is a formázás, ha puszedlit készítek, akkor vizes kézzel kis golyókat formázok és sütőpapírral bélelt tepsibe rakom. A villany tűzhelyt 170 fokon előmelegítem, és kb. 10 percig sütöm. A megmaradt 4 db tojás fehérjét a porcukorral és pár csepp citromlével kikeverem. Nem kell, hogy túl kemény legyen a máz, de legalább 20 percig kavarni kell, hogy sűrű és szép fehér legyen a máz. A még meleg puszedliket beleforgatom a mázba, és rácson, vagy sütőpapíron hagyom szikkadni.

Tipp:
- Ha sok a tészta, akkor zacskóban, be a fagyasztóba. Reggel kiveszed a fagyóból, délután már mehet a gyurmázás.
- Cukor helyett lehet csokoládémázzal bevonni.
- Ha van olyan maradék csempéd vagy padlólapod amin kidomborodó vagy bemélyedő erezet " pl fa erezet" van, akkor tisztíts le egyet, és nyomd rá a tésztádra, majd formázd így. Nem kell rá máz, nagyon mutatós lesz.
- Ha írókát csinálsz a mázból, akkor nagyon finomra őrölt porcukrot használj, mert a nagyobb szemcsék eldugítják a nyomózsák pici nyílását.
- Készítheted teljeskiőrlésű liszttel keverve, így egészsêgesebb, én 20 dkg - t cseréltem le a teljes lisztmennyiségből, ezt nem vették észre a lányaim sem.

Zeller krémleves

Sokak kívánságára elindítom gastroblogom, és közkincsé teszem ezt a nagyszerű levest, mely a tegnapi karácsonyi menüsor részét képezte. A Gundel receptjét használtam, de az eredeti recept szerint articsókát is főztünk bele, ám kivitelezhetetlennek minősült a fagyasztott articsóka beszerzése a napokban, így csak szimplán zeller krémleves lett belőle. Így is fincsi volt :-) Nagyon gyorsan elkészül, ha tehetitek ne marcipánkostólgatás után teszteljétek a só mennyiségét a levesben, mint ahogy azt én legutóbb tettem...

Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy fej zellergumó
- póréhagyma (kb. 10 cm)
- 1 közepes burgonya
- vaj
- 1 dl habtejszín
- húsleves
- só, bors

Levesbetétnek:
- szárított trombitagomba
- füstölt sonka (pl. serrano) vagy marhanyelv

Egy magasabb lábasban vajon először egy kicsit megfuttatom, megsózom, majd kevés vízzel, megpárolom a megtisztított szeletekre vágott zellergumót, póréhagymát és krumplit. Felöntöm kb. 1/2 l húslevessel, puhára főzöm a zöldségeket. Ezután botmixerrel simára turmixolom, szűrőn átengedem egy másik lábasba, hozzáöntöm a maradék húslevest, ha túl sűrű akkor plusz vízet is adok még hozzá. Majd ha már felforrt akkor a tejszínt is belekeverem. Még egyszer felforralom megborsozom, és leveszem a tűzről. A szárított gombát forró sós vízben pár percig főzöm, majd tálalás előtt csíkokra szeletelem a gombát és a sonkát. Kevés gombát a tányér aljára dobok, rámerem a levest, és rászórok a tetejére a sonkából.

Tipp :
- Habtejszínt használnak a profik a főzéshez is! A főző tejszínre nincs szükség a konyhánkban.
- Turmixgépben is simává teheted - állítólag így még selymesebb a leves.
- A lábast húzd le a tűzről, amikor a botmixerrel dolgozol, és ne nagyon emelgesd a gépet, mert a forró leves simán "leköp", emiatt kell a magas lábas is. A vízmennyiséggel szabályozhatod milyen sűrű legyen - nem főzelék sűrűségű amit szeretnénk.

Diétásoknak:
Aki nem fogyaszthat tejterméket vagy cukorbeteg, kevés olívaolajjal és tejszín nélkül ajánlom.